Blog

Recept

Rode kool en paddestoelen

Rode kool en paddestoelen

Een prachtige dag, tegen het vriespunt aan maar met zon. Eigenlijk tijd om het bos in te gaan en de herfst te ruiken. Maar geen tijd, manlief schoont de moestuin op en legt een rode kool voor de deur en de dochter brengt een mandje met allerlei paddenstoelen en vossenbessen mee. Hup, de keuken in.

Met de rode kool zit ik in mijn maag. Wij hebben een slechte verstandhouding. Heel lang geleden (het lijkt wel een sprookje) en ruim voor de tijd van de gesneden hapklare groenten moest er iets op tafel komen. Geen notie van koken, leek mij een rode kool wel wat, want dat smaakte vroeger thuis best lekker. Ik sneed hem in wat grove stukken, (het koksmes verscheen pas later in een luxer leven samen met de handige kookboeken), plensde hem in royaal water en liet hem op de gok een tijdje koken. Voilà. Een geweldige mislukking. Smakeloos verscheen hij op de borden en deze groente was dus taboe, tot de handige kant-en-klaar versie verscheen.
Herkansing dus. Prettige bijkomstigheid waren de cranberry's die samen met een uitje, wat boter, een appeltje, stukje geraspte gemberwortel en een scheutje azijn er een echte rodekool-schotel van maakten.
Als voorafje gingen de paddenstoelen in de pan, ook met een uitje, knoflook en wat rode peper en ik hoefde niet meer naar het bos. Om van de gebruikelijke en wat oudbollige quiche af te zijn, experimenteer ik met filodeeg, wat veel lichter en lekker knisperig is. Het kost even tijd om alle velletjes mooi in te kwasten met gesmolten boter, maar dan heb je ook een plaatje van een taartje. Bestrooid met geroosterde sesamzaadjes heerlijk als hoofdgerecht of bij het glaasje wijn voor het eten.

Paddenstoelentaartje:
  • Een onsje of vier gemengde paddenstoelen. In mijn verrassingsmandje lagen knus bundelzwammetjes, cantharellen, shiitake en duinvoetjes .
  • Drie vellen filodeeg van ongeveer 50 bij 30 cm
  • Bakje gesmolten boter
  • Kleingesneden ui
  • Kleingesneden teen knoflook
  • Klein stukje fijngesneden rode peper.

Bak ui, knoflook en peper zachtjes in olijfolie en voeg de schoongemaakte en in stukken gesneden paddenstoelen toe. Voorzichtig omscheppen tot ze mooi gekleurd maar toch nog stevig zijn.
Met de andere hand een lage vuurvaste schaal met boter inkwasten en daarna ieder velletje filodeeg met de gesmolten boter bestrijken en dakpansgewijs in de schaal vlijen.
Ze moeten royaal over de rand hangen.
Het paddenstoelenmengsel erin scheppen en het overhangende deeg erover heen vouwen. Het mag een flodderig geheel worden.
Nog even met een kwastje gesmolten boter erover, wat geroosterde sesamzaadjes voor het effect en dan een vijftien minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden of tot het taartje goudbruin is.