Blog

Recept

Opening Stadsakker, met een nieuw recept

Opening Stadsakker, met een nieuw recept

Veel te lang geleden zette ik het laatste recept op de site. Wat van een blog en een idee niet kan komen. De tijd was te kort om alle plannen uit te voeren en de winkel De Stadsakker had nu even voorrang.

Ja maar nu hij staat er met alles voor de moestuin. Het zaadje is, hopen wij, in een vruchtbaar stukje grond gelegd en moet nu groeien. En als elke tuinier ben ik ongeduldig, kan de klanten met mijn blikken wel de winkel in trekken, maar ik moet het tijd geven.

De reacties zijn geweldig positief en enthousiast en volgens de bezoekers een gat in de markt. Als alles goed gaat komt er een stuk in de krant en mensen beloven te twitteren, iets dat nog op mijn leerlijstje staat. Als het een ochtend rustig is, neem ik mij voor ook te gaan koken en bakken, in de keuken met oven en inductieplaat.

De kweker van onze dochter, de groentekweker die straks ook de kleine groenteplantjes zal leveren kwam bij de opening met een geweldig plateau met allerlei groenten, zo mooi van kleur en diversiteit, dat het bijna jammer was om eraan te beginnen. Maar daar zijn groenten nu eenmaal niet voor en zo pluk ik er de venkel uit voor een gegratineerde schotel met kaas.
Nodig zijn
  • 2   venkelknollen
  • 1   groene appel
  • 250 gram st. nectairekaas
  • 3   anijssterren
  • 50 gram pijnboompitten
  • 1   citroen
  • beetje honing, puntje nootmuskaat, paneermeel en zout

Maak de venkel schoon en snijdt ze in fijne schijfjes. Laat ze koken in een flink glas water met de steranijs en roer zo nu en dan. Na een kleine vijftien minuten voeg ik de geschilde appel in stukjes toe samen met de honing, het citroensap en een beetje zout.
Als de compote goed gekookt heeft schep ik het in een lage ovenschotel (wel de steranijs eruit halen), bedek het met de plakken kaas, strooi er de pijnboompitten overheen en bepoeder het geheel met het paneermeel en een vleugje nootmuskaat.

Zet de schaal onder de grill tot de kaas gesmolten is en let op dat de pijnboompitten niet te bruin worden. Gebruik het venkelgroen als fleurig accent en hap het lekker weg.